U raspravama i literaturi se vjerojatno koristi neki drugi termin za ono što ovdje zovem kulisa, ali meni se dopalo pojednostavljivanje koje mi riječ donosi.

Da uspostavim znakovlje i značenje kao pravi filozof stavim definiciju na početku kao da rapravljamo o nečem učenom, a ne mondenom.

Protagonist: nositelj radnje, pokretač, onaj čija se priča priča, čije se radnje nastavljaju jedna za drugom tvoreći naoko uzročno posljedični lanac gdje taj lik kreira, ili ruši svoju vlastitu stvarnost uspostavljajući se kao kreator svog svemira.james-bond-tfr-header

Kulisa: ona koja služi tome da bi istaknuo karakteristike protagonista, ili da bi ga potaknula na djelovanje, navijala sa strane, svjedočila, pljeskala, kudila, ukratko zauzima ulogu zbora iz grčkih drama.james-bond_az_3

U raspravi o literaturi i popularnim medijima često se susrećemo sa prigovorom o nedostatku žene u pričama, nedostatku protagonistice, i puno se rogobori o nedostojnoj ulozi koju žene zauzimaju u muškom svijetu, a to je ono što nazivamo kulisa. Žena bude motivacija kao objekt zavođenja, ili netko koga se izgubilo, tragična smrt koja potiče osvetu/iskupljenje/novi život. Ili bude samo svjedok, netko tko trči za muškarcem samo da bi zbunjeno svjedočila njegovoj domišljatosti, snazi i utjecaju, te povremeno bila spašena.

U tim i takvim situacijama žena nije uvijek, čak ni često, prikazana kao prazna, neinteligentna, ili ovisna. Naprotiv što je žena više kotirana to je bolja kao izvor priznanja. To je rezultiralo cijelim nizom manekenki sa naočalama na nosu koje jamče da je dotična znanstvenica/doktorica/nuklearna fizičarka, iznimno pametna žena koja će na kraju skinuti naočale, raspustiti kosu i pasti dražesno na svog muškarca. (sve je to dakako podcrtano Bond stereotipom, ali je primjenjivo i na običnije situacije gdje se muškarac dokaže u pljački pred kolegicom koja se na početku činila superiornom)

Takve karakteristike poput pameti i diploma ne jamče da će ženski lik automatski postati protagonist jer nam taj lik ne nudi napetost i konflikt, samo afirmaciju kroz koju se stječe shvaćanje da taj muškarac pred njom nije prijezira vrijedan kako je inicijalno mislila već netko nasušan za njezin život.

Ukratko(prekasno) ovakvom analizom svodim akcić na, od mužjaka prezreni, ljubić. Jer funkcija te prekrasne savršene žene koja ni ne govori previše unatoč svim tim diplomama je da pruži muškarcu krajnju romantičnu potvrdu. Da je on moćni lovac koji će se znati brinuti za potomke.

O muškarcu koji je kulisa za ljubić u slijedećem postu.images (1)