Nakon rasprave o nečem poznatom i dosadnom kao stereotipizaciji žene kroz ženske likove malo ćemo pretresti stereotipiziranog muškarca u nemapiranom svemiru ljubavnih romana.82af743ac2234223591bb7cbd2256f12

Žalimo se često i glasno na tretman i vidljivost žena u muškim pričama, ali se ni ne vidi slična sudbina muškarca u ženskim pričama o ljubavi.

Možda ćete se čuditi i proturiječiti mi sa argumentom da su muški likovi u ljubićima puni vrlina i uzvišenosti, ali isto tako su si stereotipne žene u muškim pričama, zgodne, mlade, pametne, privlačne, uspješne.

Muškarac kad se zatekne među listovima ljubića ne prolazi ništa bolje od izgubljene žene u svijetu pucačine i intriga.

On je lijep, zgodan (ne jedno ili drugo, već oboje), pametan, pažljiv, susretljiv, nježan, ako je i grub to je samo štit za njegovo meko srce koje traži dragu da je obgrli u nježnom sutonu punom ruža i ljubavi. On je beskrajno strpljiv, pun razumijevanja i podnijet će sve preokrete u junakinjinom unutarnjem previranju, otrpjeti sve uvrede (kojih bude mnogo), odbijanja, iscjelit će njezine intimne traume i iznad svega voljet će je beskrajnom snagom svojih stotinu srdaca.

Hm, ispričavam se, malo me je ponijela poetika, inače sam bila fan i te franšize, one ljubavne, ne samo akcijske.

Ali, možda ste to shvatili i iz mog nadahnutog opisa, taj muškarac gotovo da i nema svoju vlastitu dramu. On je uravnotežen, zreo, potpun, spreman za bilo što što njegova ženska protagonistica može smisliti, od bacanja vaza, rezanja odjeće, vrištanja, suza i optuživanja. I sve to će prihvatiti sa zbunjenim neshvaćanjem i blagonaklonim prihvaćanjem.

Ukratko, neće se ljutiti, biti nasilan, grub, preziran, lijen, neće imati prljavih čarapa, ni nezgodnih navika. I naravno bit će bogat, ili slavan, ili talentiran, nešto da se utpotpuni trofej na ženskom noćnom ormariću.Guitar-Men-Music-HD-Wallpaper-FreeHDWall.Blogspot.Com_

I taj snažni Odisej, sa svojim čvrstim bicepsima neće ploviti nikud osim prema svojoj dragoj i tu će leći zadovoljan uz mirise mora, svijeća, omekšivaća, parfema i buketa cvijeća bez ikakvih ambicija tamo u svijetu.

Kako vidimo muškarac kao kulisa u ženskoj fantaziji ne prolazi puno bolje od žene u muškoj. On biva ogoljen od svoje ambicije, nesigurnosti, svojih ograničenja, svakako muških prijatelja, hobija, sportova, njegov svijet se počne vrtiti oko protagonistice čim se sretnu i sve što on radi je odobrava njezino postojanje slaveći njezinu ženstvenost izraženu kroz sve nijanse njezinih raspoloženja.

O utjecaju tog savršenog muškarca koji sjedi do skuta svoje drage i gleda ju s obožavanjem na život stvarnog muškarca sa donjim rubljem i cipelama za ured u slijedećem postu.