zagorkaMoj vlastiti primjerak Zagorke. Nakon dvadeset godina napokon nova Zagorka, nešto što nisam pročitala po sedam puta.

Moram priznati da mi je drago što je nisam nalazila, dok sam je tražila u godinama između, jer sad imam priliku pročitati nešto svježe i novo od Zagorke.

Čitat ću sporo da mi potraje. Možda mi se možete pridružiti.

Pročitala sam učene komentare i osvrte, ali nisam vam ja za to. Meni više leži fan-girlanje i smijuljenje nad omiljenim likovima i baroknim zapletima.

Početak obećava. Već se čini dovoljno sf-ično, kad je glavni lik Hrvat (naravno), koji je tamnoput jer je poluaboriđin (uvijek sam znala da je Zagorka žena izvan svog vremena, bez predrasuda i hrabra), usput je beskrajno inteligentan, naobrazovan (inžinjer i izumitelj), zna jezike, naravno da je naočit i zove se Bojan. Njegova konterpartica je čini se Zorana, tajanstvena, poduzetna i upućena u razne tajne. Naravno i neustrašiva.

Tko ne bi volio ljubiće, osobito u Zagorkinoj maniri. Do dvadesete stranice smo već imali avione, podmornice i otmice. Moram priznati da mi je neobično čitati modernost u Zagorkinom peru, ali moramo shvatiti da je to teška budućnost 1914. Imaju elektricitet, aute i baterijske lampe.

To me podsjeća da moram estra pažljivo čitati detalje, jer Zagorka je ipak živjela u spomenutom razdoblju. Možda se ponešto da popraviti u mom ljubiću iz 1910. u kojem i sama Zagorka ima svojevrstan cameo. Tom se možete nadati u skorijoj budućnosti, čim ukebam nekakvog izdavača koji se ne stidi rozih naslovnica.

Ali nazad na Zagorku caricu hrvatskog pera koja ima svoj fandom već stotinu godina. To je moj prvi fandom, i iako nije bilo bežičnih valova da se dopisujem sa svojim kolegama su-fandomcima, uvijek sam znala da su tamo strasno uronjeni su stranice intriga, previranja i obrata.

Ako ste tamo prionite na čitanje, komentare primam rado.

Nakon ovoga mislim da dugujem Zagorki (među ostalim stvarima) i jedan poduži članak o njoj na engleskom, sa nekom njezinom lijepom slikom…. da, na to ću prionuti sada.